T.I.A. This is Africa

T.I.A. This is Africa

Vooraf voelen we spanning. Afrika wordt niet zo positief afgebeeld in de media. Het is het continent van armoede, HIV en geweld. Ondertussen voelen we ons op ons gemak hier. De meeste Afrikanen zijn opvallend vrolijk, nieuwsgierig en hebben veel humor. We slapen weer vaker in het wild, op prachtige plekken en vragen gemakkelijk om hulp. We natuur is prachtig en we zien ongelofelijk veel wilde dieren. De Afrikaanse handdruk hebben we ook onder de knie.

Maar het blijft Afrika. Mocht je zelf in Afrika willen gaan reizen, hier een aantal tips! Uiteraard zijn dit slechts persoonlijke ervaringen maar..

In onze ogen barst het op dit continent van de politiecontroles. Bij de meesten worden we doorgewuifd, maar niet altijd… Gister reden we richting Livingstone in Zambia. Een stad bij de beroemde Victoria Falls. Kim reed en de politieman vroeg met een serieuze uitdrukking om haar rijbewijs. Met een frons op zijn gezicht loopt hij vervolgens een rondje om de auto. Terug bij ons raam zegt hij; “Miss driver, you should have a sticker with LHD (left hand drive) on your vehicle.” Deze hebben we nog niet eerder gehoord! “Miss, this is an offence, you need to pay a fine. Please go to my boss.” Kim parkeert de auto en loopt naar de ’boss’, die aan de kant van de weg op een stoel in de schaduw zit. Hij herhaalt de woorden en vraagt om een boete van zo’n 30 euro. Door schade en schande wijs geworden geeft Kim rustig aan dat ze de sticker zal zoeken en bevestigen. De ’boss’ houdt vol. De overtreding heeft al plaatsgevonden dus betalen wordt het. Hij beroept zich op zijn wetboek wat hij vasthoudt. “Mag ik deze regel in het wetboek dan eens lezen?” vraagt Kim. De tactiek van de ’boss’; “Nee dat kan niet, zie je dan niet dat er allemaal mensen op je staan te wachten.” Ondertussen zijn er inderdaad nog een aantal auto’s en trucks aangehouden en de chauffeurs staan eveneens geduldig te wachten. Kim geeft aan dat ze helemaal geen haast heeft dus dat hij eerst de anderen mag ‘helpen’. Dit doet hij en na tien minuten richt hij weer het woord tot Kim. “You don’t want to pay?” Kim vertelt hem dapper dat ze niet van plan is te betalen. Hij geeft haar rijbewijs terug en verzoekt verder te rijden. Les 1; Met geduld kom je verder.

Dit is niet onze eerste of laatste ontmoeting met de corrupte politie. Tot nu toe zijn we er gelukkig met een ‘‘boete’’ van 8 euro en een blikje frisdrank vanaf gekomen. Wij proberen ons braaf aan alle regels te houden, maar de politie is creatief in het verzinnen van nieuwe regels. Twee weken terug in Tanzania liep een politieagent een rondje om de auto. Vervolgens doet hij het portier open. Verbaasd vraagt hij; “Waarom heb je slippers aan?”. Kim antwoordt; “Omdat het zo warm is”. Hij steekt zijn betoog af; “Het is verboden in Tanzania met slippers te rijden, het is gevaarlijk”. Deze man blijft volhouden, met een glimlach, dat we een boete moeten betalen. Kim blijft poeslief herhalen dat ze de politieman ontzettend dankbaar is dat hij haar hier op wijst en dat ze direct haar schoenen aan zal doen. Om dit kracht bij te zetten pakt Jasper Kim haar schoenen die ze aandoet (om direct zweetvoeten te krijgen). Kim herhaalt nog een keer nadrukkelijk dat ze Tanzania zo mooi vindt. Uiteindelijk mogen we zonder boete verder. Les 2; Met een glimlach kom je verder.

Wanneer we Lusaka, de hoofdstad van Zambia uitgaan, zit Jasper aan het stuur en Kim navigeert met haar mobiel. Het is warm dus de ARKO* staat aan. Wanneer Jasper de auto rustig over een rotonde stuurt ziet hij in zijn zijspiegel iemand aankomen. Hij roept nog naar Kim; “Pas op!”, Kim is zich van geen kwaad bewust en een paar seconden later grist een man haar mobiel uit haar hand. Jasper vloekt, zet de auto stil en de adrenaline giert door zijn lijf. Hij stapt uit de auto en begint de achtervolging, zich ondertussen afvragend of dit handig is. Aangezien Jasper het liefst op blote voeten auto rijdt sprint hij op deze wijze achter de dief aan. Hij weet de dief in te halen en buldert dat hij godverdomme moet blijven staan. De jonge man schrikt van de naderende Jasper en steekt snel zijn arm uit met de mobiel van Kim om hem terug te geven. Om tot rust te komen gaan we uit lunchen bij een restaurant met beveiligde parkeerplaats. Wij gaan snel de stad weer uit, geef ons het platteland maar. Jasper is Kim haar held op blote voeten. Les 3; Doe potverdorrie dan ook je raam dicht.

* ARKO : Alle Ramen Kunnen Open

 


5 gedachten over “T.I.A. This is Africa

 1. Afrika houd jullie wel scherp zo te horen! En af en en toe een beetje adrenaline opwekken is niet verkeerd.
  Dat zal ze leren dat niet iedereen Mzungu een makkelijke prooi is.
  Ik ben benieuwd welke avonturen ons straks te wachten staan! Ik heb er erg veel zin in!

  Veel liefs

  Peter

  te wachten

 2. Afrika houd jullie scherp zo te horen. En een beetje adrenaline opwekken is ook niet verkeerd!
  Dat zal ze leren dat niet elke Mzungu een makkelijke prooi is. Ik ben benieuwd welke avonturen ons straks te wachten staan. Ik heb er in iedergeval veel zin in.
  Veel plezier en veel liefs

  Peter

 3. Nou daar kunnen wij nog veel van leren! Wij betaalde direct de hoofdprijs in ZA, maar de politieagent heeft vast de hele week lekker gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *