Gewoontes

Gewoontes

Voor het ontbijt eerst een kopje thee. Vanuit bed moet degene die bij de keuken ligt het keteltje water opzetten (meestal Jasper, want het bed loopt iets scheef en dat vindt Kim niet fijn). Na het ontbijt eerst even Lara inspecteren. Anoniem naar de wc gaan is er niet bij, want je loopt met een schep en een wc rol onder je arm naar buiten. De weg op. Kim zit met de kaart op schoot en 3 verschillende apps op de telefoon de beste route uit te stippelen. Aan het eind van de dag kookt Kim en Jasper wast af. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Soms proberen we de gewoontes te doorbreken, maar dat is geen succes. We verdwalen geheid als Jasper probeert te navigeren en Kim gebruikt te veel water bij het afwassen.

Gewoontes zijn er om gebroken te worden. In Rusland bijvoorbeeld moet je bij het tanken eerst doorgeven hoeveel liter je wilt en gelijk betalen. Best onhandig, want je tank is nog niet halfvol of je hebt te veel liters gekocht en moet weer geld zien terug te halen. Het kan ook faliekant misgaan. Jasper dacht z’n Russisch onder de knie te hebben en vol vertrouwen zegt hij tegen de vrouw achter het raampje “pjatdjes-jat liter diesel pazjalsta”, wat “50 liter diesel alstublieft” betekent, ze antwoord iets terug wat lijkt op hetgeen hij net gezegd heeft, dus Jasper zegt “da”. Daarop zegt de vrouw iets waaruit Jasper opmaakt dat het in twee keer getankt moet worden, waarop Jasper weer “da” zegt. Vervolgens moet je op goed vertrouwen je pinpas inleveren en je pincode invoeren. Het bedrag verschijnt op het schermpje en je drukt op ja (kind kan de was doen). De pas wordt niet geaccepteerd, dus dan maar met de creditcard. Zelfde riedeltje nog een keer. Terwijl Jasper terug loopt naar de auto begint het toch te dagen, hij kijkt eens goed op het bonnetje en zegt tegen Kim: “ah, ik heb zojuist 500 liter diesel gekocht”. Geen goede gewoonte om op je eigen taalkunsten te vertrouwen..

In Nederland komt er altijd heerlijk drinkwater uit de kraan. Je staat een half uur onder de douche en spoelt zelfs de wc ermee door. In Mongolië is alles anders. De douche is het badhuis, de wc is buiten en de kraan is het waterhuisje. Iedere wijk heeft een waterhuisje en in het waterhuisje zit een mevrouw achter een klein raampje Zij bedient de slang die aan de buitenkant hangt. Vanuit de wijk lopen mensen met vaten op een karretje naar het waterhuisje en halen zo hun drinkwater. Als wij voor het raampje van de mevrouw verschijnen kijkt ze eerst wat vreemd, maar als we een jerrycan laten zien is het goed. Met precisie vult de vrouw de jerrycan tot de nok. Een goede gewoonte.

De gewoontes in Mongolië wijken soms af van de onze. In Mongolië studeert de vrouw en de man zorgt voor het vee, daardoor wordt 80% van de hoogopgeleide banen in de hoofdstad vervuld door een vrouw. Je mag niet op de drempel staan als je een Ger binnen komt en je neemt vooral geen pomp en krik mee als je met versleten banden op Mongoolse wegen rijdt ( we hebben beide al moeten uitlenen). We zijn net klaar met lunchen en we horen een motor aankomen, de moderne vorm van een paard. Voorop zit een man met een lang gewaad dat met een gele sjaal om z’n middel gebonden zit. Op z’n hoofd een Nike muts. Achterop zit z’n vrouw, ze mist een paar tanden maar lacht er niet minder hard om. Ze komen even kijken. Ze zeggen gedag en kijken nieuwsgierig de camper in. Een blik van goedkeuring en wat gemompel. De man kijkt door z’n verrekijker naar de kudde en start de motor. Gedag zeggen hoort niet.

 

 


6 gedachten over “Gewoontes

  1. Héél herkenbaar, die vaste gewoontes. Wij zijn ook al lang gestopt met het doorbreken daarvan. Wij hebben zelfs geen woorden meer nodig voor het installeren of afbreken op een nieuwe overnachtingsplek. 😉
    Heb op de routekaart gekeken waar jullie nu zitten en ben benieuwd hoeveel km’s jullie inmiddels hebben gereden. Veel plezier!

    1. Grappig hoe zo’n routine ontstaat. We hebben nu ongeveer 22.000 km op de teller. Exact weten we het niet aangezien onze kilometerteller zijn mankementen heeft. Bedankt!

  2. Leuk reisverslag! Maar chili con carne lukt Jasper toch wel , he. 😉 Grappig om over de gewoontes in die landen te lezen. Jullie hebben een goed aanpassingsvermogen ! 😘 goede reis verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *